x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

De Hogesnelheidslijn Schiphol-Antwerpen is in 2009 geopend en inmiddels een druk bereden spoorlijn. Net als autowegen en waterwegen heeft het spoor onderhoud nodig. In verband met dit onderhoud is een gedeelte van het spoor van de Hogesnelheidslijn (HSL) gescand met de stapfrequentie 3D-grondradar. Het veldwerk is in de nachtelijke uren uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van het spoor op een gedeelte van het traject tussen Breda en de grens bij Hazeldonk.

De HSL is grotendeels aangelegd als spoor op beton (ook wel Rheda-spoor genoemd). Op de grensovergang met België is het HSL spoor in ballast aangelegd. Op de overgang tussen het Rheda-spoor en normaal spoor is de ballast verlijmd. Voor de voorbereidingen van het onderhoud wil onze opdrachtgever deze overgangen in beeld te hebben.

De antenne van de 3D-grondradar is aan een lorrie gemonteerd en kan aan weerszijden van de lorrie uitgeschoven worden, zodat de totale onderzoeksbreedte 4,2 m bedraagt.

Op deze foto de spoorlorrie met uitschuifbare antenne: Over deze breedte wordt het spoor en het ballastbed in 3D gescand.

Op de radarbeelden zijn verschillende overgangen zichtbaar in het ballast. Deze overgangen zijn van links naar rechts weergegeven in onderstaande luchtfoto met radarbeelden.

De eerste overgang betreft normaal spoor naar verlijmde ballast (gele lijn), dan volgt een overgang van verlijmde ballast naar normaal ballast (rode lijn) en tenslotte is nog een overgang zichtbaar in het normale ballast (oranje lijn).

Met de 3D-grondradar kunnen verschillende aspecten (zoals kabels en leidingen en laagscheidingen, ballastdiktes, objecten e.d.) onder het spoor snel en nauwkeurig in beeld gebracht worden. In een tijdsbestek van enkele uren kunnen meerdere kilometers spoor onderzocht worden. Aan de hand van de resultaten kunnen gerichte vervolgstappen genomen worden om het spoor in topconditie te houden.

Neem voor meer informatie of voor het aanvragen van een offerte contact op met commercieel directeur Noël Boom via info@at-kb.nl of 088-1153200.