x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Naast de kreeftenonderzoeken in Ede en in de Krimpenerwaard voerde ATKB afgelopen zomer ook een onderzoek uit in de Molenpolder. De proef heeft als doel om de kreeftenpopulatie beheersbaar te maken.

In juni zijn wij gestart met het systematisch afvangen van Amerikaanse rivierkreeften met 3 soorten vangtuigen, soms ook voorzien van aas. Het aas lokt de kreeften uit hun schuilplaatsen. Er zijn bijna 2000 vangtuigen ingezet. Sinds juni is er in het westelijk deel van de Molenpolder ruim 7000 kg kreeft gevangen. De eerste 3 a 4 weken vangen de fuiken optimaal. Daarna lopen de vangsten snel terug. Vooral de volwassen rode Amerikaanse rivierkreeft wordt snel weggevangen. Voor het vangen van de kleine rode Amerikaanse rivierkreeften en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften is het nodig om langer door te vangen. De uitdaging in de Molenpolder is om de kreeften ook uit de kleinste habitats (inhammetjes, kleine slootjes, ingegroeide struiken en ondergedoken boomwortels) ter verwijderen. Juist in deze omgevingen leven veel rivierkreeften."

Hoe gaan we verder

Yannick Janssen, aquatisch ecoloog: “Inmiddels is er een flinke reductie van de kreeftenpopulatie behaald. Om te zien of er herbevolking plaatsvindt wordt er maandelijks op 10 locaties gevist. Afhankelijk van deze resultaten zal er volgend jaar nog een afkreeftronde plaatsvinden.
In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, meten enkele bewoners in de Molenpolder periodiek diepte, doorzicht en vegetatie. Er is nu bijna geen begroeiing aanwezig. Ook zijn er weinig wortelstokken en zaden aanwezig. Daarom hebben we ook waterplanten, wortelstokken en zaden ingebracht. Dit gaat om bijvoorbeeld grof hoornblad. In december gaan wij ook aan de slag met het wegvangen van een deel van de aanwezige witvis, die zorgt voor vertroebeling van het water.
Het is onze verwachting dat met deze maatregelen het ecosysteem in de Molenpolder weer een omslag maakt naar een zelfstandig en gezond ecosysteem zodat de rivierkreeften niet meer domineren."

Wilt u meer weten over het afvangen van rivierkreeften in uw wateren? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.

Rode Amerikaanse rivierkreeft man (links) en vrouw (rechts) - Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft vrouw (links) en man (rechts)