x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Tijdens ons werk in de natuur zijn veiligheid en gezondheid belangrijk voor de doorgronders van ATKB. Onze veldwerkers, en vooral de ecologen, werken veel buiten in grasachtig gebied en lopen daarom een groter risico op een tekenbeet, wat dat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Lyme is een bacteriële infectie die wordt verspreid door teken.

Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen dat je wordt gebeten is belangrijk in het nemen van de juiste maatregelen. Draag bedekkende kleding, stop je broek in je sokken, gebruik eventueel insectwerende kleding of een insectwerend middel. Het is belangrijk om je na elke dag buiten in de natuur goed te controleren op tekenbeten. Verwijder bij een tekenbeet de teek zo snel mogelijk, markeer de plek van de beet of maak er een foto van en houdt de beet in de gaten. Zit de teek er langer dan 24 uur, raadpleeg dan je huisarts.

Recent onderzoek toont aan dat bij 20% van de mensen die een teek (of tekenbeet?) hebben, ze door meer dan één teek zijn gebeten. Kom je een teek tegen op je lichaam dan is het raadzaam om nog even verder te zoeken of je nog een tweede en of derde teek tegenkomt.

Lymescreening
Lyme is moeilijk aan te tonen omdat de bacterie in het bloed niet/slecht aangetoond kan worden. ATKB biedt haar ecologen een jaarlijkse Lymescreening aan. Dit bloedonderzoek wordt afgenomen in het voorjaar, hierbij wordt gekeken naar de antistoffen. In november/december wordt er nogmaals bloed afgenomen en worden de antistofwaarden vergeleken met de waarden van de (nul)meting in het voorjaar. Op basis daarvan kunnen we achterhalen of iemand gedurende het veldseizoen mogelijk Lyme heeft opgelopen.

Onze ervaring leert dat we door snel te handelen Lyme vroegtijdig hebben ontdekt en dat deze collega’s gelukkig volledig zijn genezen. Een snelle behandeling van Lyme is daarom echt belangrijk. Je moet voorkomen dat de bacterie zich diep in het lichaam nestelt waardoor behandeling moeilijker wordt.

#weekvandeteek #werelddagvoorveiligheidengezondheidophetwerk #veiligheid #gezondheid #Lyme #preventie #tekenbeet #teken #teek #veldwerk #doorgronders #ATKB