x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Zaterdag 7 mei om 19.50 op NPO 2: Een uitzending over de Krimpenerwaard. Vroege Vogels liep mee met collega's Nadine en Johan, want in de Krimpenerwaard wemelt het van de rivierkreeften.

In de Krimpenerwaard voeren wij een monitoringsproject uit. Hierbij worden de kreeften niet alleen weggevangen, maar ook geteld. 2022 is het tweede jaar van dit monitoringsproject.

Invasie van uitheemse rivierkreeften - Vroege Vogels - BNNVARA

Rode Amerikaanse rivierkreeften zijn invasieve exoten. Deze snel uitbreidende soort is van grote invloed op ons Nederlandse ecosysteem.

Waarom zijn deze rivierkreeften een probleem?
Door uitheemse Amerikaanse rivierkreeften verdwijnen water- en oeverplanten en het water vertroebelt. Ook graven de kreeften in oevers met verzakkingen en extra baggeraanwas tot gevolg. Dit heeft een negatief effect op de waterkwaliteit waardoor doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en Natura-2000 lastig of niet te halen zijn.

Het verwijderen van grote hoeveelheden is erg arbeidsintensief. Voor waterbeheerders is het dus belangrijk om de exotische rivierkreeften snel op te sporen en de verspreiding te beperken.

Ook last van rivierkreeften? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op via 088-1153200 of info@at-kb.nl.