x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Op onze website heeft u een poosje geleden wellicht een nieuwsbericht over de BioBuis voorbij zien komen. De BioBuis is een peilbuis die is gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal, een duurzaam alternatief voor de standaard plastic peilbuis dus. Het is inmiddels iets meer dan een jaar geleden dat we het eerste onderzoeksproject hebben opgeleverd waarbij de BioBuis is gebruikt.

En met succes! Het betrof een bodemonderzoek ter plaatse van een voormalig stukje snelweg dat zou worden omgezet in natuurgebied bij Hilversum. De betrokkenen waren erg enthousiast over het gebruik van de BioBuis, omdat er anders dertig plastic peilbuizen in de natuur zouden achterblijven. Die zouden er ook niet zo makkelijk uitgetrokken kunnen worden, aangezien elke peilbuis minimaal drie meter lang was.

Recentelijk kregen we bij een ander project ook zeer positieve feedback op het gebruik van biologisch afbreekbare peilbuizen: “Fantastisch! Dit past helemaal bij onze duurzaamheidsdoelstelling”. Diverse opdrachtgevers zijn erg enthousiast over deze duurzame toepassing.

De BioBuis: duurzaam en betrouwbaar
Het grote voordeel van de BioBuis ten opzichte van de standaard peilbuis van kunststof is dat deze veel duurzamer in het gebruik is. Zo wordt met het gebruik van de BioBuis voorkomen dat er niet-afbreekbaar plastic in het milieu wordt verspreid. Daarnaast is de BioBuis ook (vrijwel) CO2-neutraal. Het gebruik van de BioBuis past dus bij uitstek bij bedrijven met een duurzaamheidsdoelstelling, zoals ATKB. De voordelen wegen daarom ruimschoots op tegen de beperkte meerkosten.

De BioBuis is uitvoerig getest door KIWA en ook gecertificeerd. Er is dus geen kwaliteitsverschil tussen de BioBuis en reguliere kunststof peilbuizen van bijvoorbeeld HDPE.

Toepasbaarheid
De BioBuis kan bij veel verschillende projecten worden ingezet. Hij is bij uitstek geschikt voor eenmalig bodemonderzoek voorafgaand aan werkzaamheden aan ondergrondse infrastructuur, nieuwbouw, aan- en verkoop van percelen en bij diverse onderzoeken in natuurgebieden en op agrarische percelen. Na afronding van het onderzoek zal de BioBuis volledig afbreken in niet-giftige componenten en worden opgenomen door de bodem.

In een aantal gevallen is het gebruik van de BioBuis echter niet toegestaan. Voor langdurig grondwateronderzoek, zoals een grondwatermonitoring, is de BioBuis niet geschikt. De BioBuis mag namelijk maar drie maanden gebruikt worden. Verder mag de BioBuis niet in afsluitende lagen op dijken en waterkeringen en afsluitende lagen in de (diepere) ondergrond worden geplaatst. In alle andere gevallen kan de BioBuis worden toegepast. ATKB streeft daarom naar het gebruik van de BioBuis als ‘nieuwe standaard’.

ATKB is een van de weinige adviesbureau's die de Biobuis (proactief) toepast. Overweegt u om bij een volgend project een duurzame peilbuis in te zetten, of wilt u meer informatie? Vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden bij een van onze adviseurs, projectleiders of via de algemene contactmogelijkheden.