x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Wij van ATKB vinden milieuvriendelijk ondernemen erg belangrijk. We doen daar veel voor en ons CO2 beleid is een belangrijk speerpunt binnen onze organisatie. Ons wagenpark willen we graag zo duurzaam mogelijk laten zijn, zo hebben we al de beschikking over een aantal elektrische auto’s voor zakelijk vervoer.

Voor de veldwerkbussen, die vaak zware aanhangers moeten trekken en door het hele land actief zijn, is elektrisch helaas nog nog niet in alle gevallen een oplossing. Daarom zetten we voorlopig in op het gebruik van HVO diesel (ook wel blauwe diesel genoemd). Dit is een kunstmatig geproduceerde brandstof op basis van afvalproducten uit de voedingsmiddelenindustrie (zie bijvoorbeeld Wat is HVO100 brandstof? | Neste). Het is een schone brandstof zonder aromaten en met sterk verminderde stikstof- en fijnstof uitstoot.

Pilot met 100% HVO
Nu zijn er nog niet veel automerken die deze brandstof in pure vorm toestaan omdat deze licht afwijkt van de NEN590 norm, die gaat over eisen en beproevingsmethoden voor diesel en waar de typegoedkeuring aan gekoppeld is. Daarom gebruikten we al geruime tijd HVO50 (50% HVO gemengd met 50% fossiel diesel) die wel aan de norm voldoet. Dat scheelt al 43% in de CO2 uitstoot. Maar omdat we graag voorop lopen op het gebied van duurzaamheid zijn we samen met VW importeur PON en De Waal autogroep uit Tiel als eerste gestart met een pilot voor het gebruik van 100% HVO in een deel van ons wagenpark. Ook één van onze onderzoeksvaartuigen vaart op deze brandstof. We werken graag mee aan deze pilot en hopen zo halverwege het jaar volledig over te kunnen stappen op deze schone brandstof met een reductie van bijna 90% op de CO2 uitstoot. We houden u op de hoogte!