x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Sinds 2020 voert ATKB jaarlijks een inventarisatie van de verspreiding van rivierkreeften uit voor diverse waterbeheerders. In 2023 ontstond er een unieke samenwerking tussen Wetterskip Fryslân en ATKB. Veldmedewerkers van vakgroep Flora en Fauna van het Wetterskip voeren de monitoring in het veld uit volgens een methode die ontwikkeld is door ATKB. De verzamelde gegevens worden verwerkt in een speciale app van ATKB, waarna ATKB de gegevens controleert en oplevert aan Wetterskip Fryslân.

Jaarlijks worden in totaal ruim 600 meetpunten bemonsterd in de provincie Friesland. Wat deze monitoring één van de grootste in Nederland maakt. Deze samenwerking tussen ATKB en Wetterskip Fryslân draagt bij aan een gericht plan van aanpak voor de bestrijding van rivierkreeften in Friesland.

Op 18 juni 2024 organiseerde Yannick Janssen, projectleider Aquatische Ecologie, voor het tweede jaar op rij de startdag rivierkreeftenmonitoring bij Wetterskip Fryslân. Tijdens de startdag besprak Yannick de evaluatie van vorig jaar en de algemene problematiek rondom rivierkreeften met alle Flora en Fauna medewerkers van Wetterskip Fryslân. Daarnaast gaf hij een cursus soortenherkenning aan de aanwezige medewerkers, waarmee zij hun kennis en vaardigheden konden vergroten voor de komende monitoringperiode.

Een mooie samenwerking in de strijd tegen de exotische rivierkreeften.