x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Al jaren wonen huismussen, gier- en huiszwaluwen met ons, de mens, onder een dak. De huismus staat bij de tuinvogeltelling dan ook met stip op nummer 1. Huismussen en zwaluwen maken hun nest onder dakpannen of aan de gevel. Deze nestplakken gaan verloren als de woningen gerenoveerd of gesloopt gaan worden. In verband met de beschermde status van deze vogels worden bij renovatie en sloop van oude woningen nestkasten opgehangen. Zo helpt de mens deze vogels, maar ze helpen ook ons! Vele kleine insecten worden er dagelijks gegeten door de zwaluwen en huismussen.

Niet alleen vogels maar ook vleermuizen zijn geweldige insecten eters. Ze vangen namelijk wel tot 3000 insecten per nacht. En deze vleermuizen zoeken hun schuilplaats ook weer in onze huizen, namelijk in spouwmuren of onder dakpannen. Onze Nederlandse vleermuizen zijn niet gevaarlijk voor ons en het nieuwe coronavirus is dan ook niet bij deze vleermuizen gevonden.
Wilt u meer weten over het samenwonen met deze diersoorten? In onze Flyer ‘Vriendelijke vogels en vleermuizen’ vertellen wij hier meer over. Wilt u weten welke nestkasten u precies kan inzetten en/of welke maatregelen u kan nemen om het leefgebied van deze soorten te optimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.