x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Dat onderzoeken we voor The Great Bubble Barrier B.V. in het van Harinxmakanaal in Harlingen. Harlingen speelt een centrale rol in de bescherming van de Waddenzee, zeldzaam Unesco werelderfgoed.

De gemeente Harlingen wil met haar doelstelling “schoonste stad aan het Wad” ook de afvoer van plastics naar (Wadden)zee tegengaan. Daarom is in het Harinxmakanaal in Harlingen een Bubble Barrier aangelegd.

Over de Bubble Barrier in Harlingen
De Bubble Barrier, een technologie ontwikkeld door The Great Bubble Barrier, werkt doormiddel van een scherm van luchtbellen. Deze luchtbellen ontstaan door lucht door een buis met gaatjes te pompen die op de bodem van het kanaal ligt. De opwaartse stroming die het bellenscherm veroorzaakt neemt plastics mee naar het wateroppervlak. De diagonale plaatsing van het bellenscherm zorgt ervoor dat de natuurlijke stroming het plastic afval naar een opvangsysteem leidt.
De Bubble Barrier is aangelegd in samenwerking met de Gemeente Harlingen, de Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat, gesponsord door het Waddenfonds.

In het proces kwamen vragen naar boven over het effect van de Bubble Barrier op de migratie van vis. Daarom onderzoeken wij in de eerste maanden van de Bubble Barrier de effecten van dit systeem op de stroomopwaartse migratie van glasaal en driedoornige stekelbaars en later in het jaar de stroomafwaartse migratie van schieraal.

De stroomopwaartse migratie van glasaal en driedoornige stekelbaars wordt onderzocht door middel van stramienfuiken voor en achter de Bubble Barrier en met het 3x3 m kruisnet. Voor het in kaart brengen van de stroomafwaartse migratie van schieraal maken we gebruik van telemetrisch onderzoek.

Met deze onderzoeken bouwen we kennis op over de effecten van de Bubble Barrier op de vismigratie. Omdat Wageningen Marine Research gelijktijdig een onderzoek uitvoert naar de intrek van glasaal, waarbij glasalen worden gemerkt met kleurmerken, is er een grote mate van synergie.