x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Woningcorporaties moeten bij renovatie- en bouwprojecten rekening houden met de Omgevingswet. Hiervoor laten ze onderzoek doen naar beschermde soorten zoals de huismus, gierzwaluw en de soortgroep vleermuizen. Voor elk project wordt vervolgens een ontheffing aangevraagd. Dat kost veel tijd en geld. Dit kan anders met een soortenmanagementplan (SMP).

Voor een soortenmanagementplan voeren we een gebiedsbreed onderzoek uit waarbij we kijken welke soorten en typen verblijven er voorkomen. Aan de hand daarvan bepalen we hoe je de beschermde soorten per wijk kunt beschermen. Op deze manier hoef je niet meer per project een ontheffing aan te vragen en dat scheelt tijd en geld. Een SMP is vaak vijf of tien jaar geldig.
Het opstellen van een SMP duurt ongeveer twee jaar. Voor projecten op korte termijn zijn nog wel een soortgericht onderzoek en een eigen ontheffing nodig.

Voor Woningcorporatie Actium voeren wij samen met Ecogroen een SMP onderzoek uit in 44 deelgebieden in Drenthe. Het onderzoek richt zich op beschermde soorten die veel voorkomen in woonwijken, zoals huismussen, spreeuwen, gierzwaluwen, huiszwaluwen en vleermuizen.

Na het opstellen van het SMP kan Woningcorporatie Actium de komende jaren zonder vertraging door met het verduurzamen van hun woningen.

Meer weten over een soortenmanagementplan of ook een SMP laten opstellen? Neem contact op met Koen Breed via 088-1153200 of info@at-kb.nl.