x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Waterschap Hollandse Delta is gestart met een pilot voor de toepassing van Bokashi. Bokashi is Japans voor “gefermenteerd organisch afval”. Hiermee wil het waterschap maaisel circulair en duurzaam verwerken. Collega's Arnoud en Matthijs zijn hierbij betrokken in een adviserende rol.

ATKB heeft een partijkeuring uitgevoerd op het materiaal en getoetst aan het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet. Om vast te stellen wat de milieuhygiënische invloed van Bokashi is op de ontvangende bodem is tevens ten behoeve van het pilotproject de nulsituatie vastgelegd van de landbouwgronden waarop de Bokashi is verspreid.

Lees meer in het artikel van Hoeksch nieuws.
" Een experiment van waterschap Hollandse Delta met Bokashi blijkt een succes.
Met deze methode is grasmaaisel van dijken, slootkanten en wegbermen omgezet in een bodemverbeteraar. Het is vrijdag uitgereden over akkers in Oud-Beijerland en Strijen.

Het klinkt als een Oosterse vechtsport, maar Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organisch afval’. Fermentatie is het omzetten van biomassa door bacteriën, gisten en schimmels in een bodemverbeteraar. Eind juni is bij twee landbouwers in de Hoeksche Waard in totaal 600 m³ maaisel en blad afgedekt en in twee maanden tijd door het natuurlijke proces omgezet.

Heemraad Wegen en Groen Petra van Nes-de Man: “De Bokashi-methode is een manier om het grasmaaisel van onze dijken, slootkanten en wegbermen circulair en duurzaam te verwerken. Bovendien zorgt de lokaal toepassing op aangrenzende percelen voor minder transport en daardoor minder CO² wat beter is voor het klimaat. Het mes snijdt dus zo aan twee kanten.”....."