x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Zondag 28 juni was collega Douwe Schut te horen bij Vroege Vogels op Radio 1. Hij mocht daar vertellen over de relatie tussen de beemdkroon, mieren, de knautiabij en de knautiawespbij.

ATKB werkt, met en voor de Provincie Gelderland, aan een herstelplan voor de knautiabij in Gelderland. Afgelopen jaar is verkend welke maatregelen mogelijk zijn. Het komende jaar gaan we aan de slag met de uitvoering.

De knautiabij is afhankelijk van de beemdkroon. De beemdkroon komt voor in bijzondere vegetaties en maakt gebruik van mieren voor het verspreiden van zaden. De knautiawespbij parasiteert op de knautiabij. Het nemen van beschermingmaatregelen voor de knautiabij draagt dus bij een het versterken van de gehele biodiversiteit en een duurzame leefomgeving.

Luister het fragment.

Lees hier meer over de Knautiabij en waarom deze zeldzame soort in het nieuws is.

Leefgebied knautiabij met beemdkroon (foto Douwe Schut)