De komende jaren mogen wij opnieuw het openbaar groen en de ecologische verbindingszones in een van de stadsdelen van Amsterdam monitoren. Deze opdracht is een vervolg op het onderzoek van de afgelopen vier jaar, waarbij de ecologische kwaliteit van onder andere het Amsterdamse bos, het Vondelpark en de Hoge Dijk in kaart zijn gebracht.
Het doel van de ecologische monitoring is om op een gestructureerde manier informatie te verzamelen over de natuurwaarden en de staat van onderhoud in de ecologisch beheerde gebieden van Amsterdam.
We brengen de kwaliteit van verschillende biotopen in kaart zoals bossen, oevers en poelen. Daarnaast onderzoeken we verschillende soortgroepen, zoals wilde bijen, dagvlinders, libellen, broedvogels, zoogdieren en amfibieën. Ook wordt de functionaliteit van de faunapassages en faunavoorzieningen onderzocht. Een deel van het onderzoekswerk wordt op de fiets uitgevoerd. Onderstaand wat beeldmateriaal uit de monitoring van de afgelopen jaren.
Op basis van de onderzoeksgegevens geven we aan hoe het gaat met de aanwezige soorten en wat de staat is van de groengebieden en ecologische verbindingszones. Jaarlijks geven we advies over beheer- en inrichtingsmaatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast vormt het onderzoek een basis voor toekomstig beleid en draagt het bij aan trendanalyses van de biodiversiteit in Amsterdam.
Bekijk hier een video van een ringslang in een faunatunnel in Amsterdam
Ooievaars | Zuidelijke keizerlibel | Boomblauwtje | Collega in waadpak