x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

ATKB is in het bezit van meerdere 3D-radarsystemen met verschillende afmetingen. Met behulp van een stapfrequentie 3D-radar is het mogelijk om de ondergrond driedimensionaal met hoge resolutie te scannen.

De antenne van het systeem is 0,9 of 1,8 meter breed en bevat een serie zender/ontvangers met een onderlinge afstand van ca. 7,5 cm. Hierdoor wordt in contrast met reguliere grondradars met één zender/ontvanger, veel meer data verkregen. Het is niet meer noodzakelijk om een haaks scanraster toe te passen. De 3D-radar kan met uiteenlopende voertuigen worden ingezet op alle mogelijke ondergronden.

Voorbeelden inzet 3D-radar met v.l.n.r. handkar, Ziesel, quad en spoorlorry.

Wanneer een locatie in één bepaalde richting wordt gescand met een onderlinge scanafstand van 1,5 meter van de scanbanen, kan een volledig vlakdekkend 3D-beeld van de ondergrond worden verkregen. Op onderstaande foto is een 3D-radarantenne weergeven.

Antenne van de 3D-radar

De radarscans kunnen softwarematig worden samengevoegd tot een vlakdekkend beeld. Hierdoor worden allerlei structuren in de ondergrond zichtbaar, zoals kabels/leidingen, graafsporen, maar ook bijvoorbeeld een voormalig spoor verstopt onder een verharding zoals zichtbaar in de onderstaande afbeelding.

Bovenaanzicht radarscans (diepte ca. 0,4 m-mv) met verschillende objecten in de ondergrond

Doordat volledig vlakdekkend wordt gescand, kan snel en efficiënt een interpretatie worden gemaakt van in de ondergrond aanwezige objecten zoals kabels en leidingen en riolering. In de onderstaande video wordt met ‘plakjes’ van 1 cm dieper in de bodem gekeken, waarbij het patroon van rioleringen en huisaansluitingen op verschillende niveau’s in de ondergrond duidelijk zichtbaar wordt tussen de putten (vierkante vlakken op het maaiveld).

De interpretatie wordt in 3D aangeleverd in een door de opdrachtgever gewenst bestandsformaat (bijv. AutoCAD of shapefile).

handkar, quad, spoorlorry en ziesel
Zoektermen: 3d radar, 3D radar, 3D grondradar, 3d grondradar, 3D-radar, 3D-grondradar